Η συκιά είναι ένα δέντρο με μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία, που
χρειάζεται πολύ ήλιο για να παράγει εύγευστα φρούτα...
Στη χώρα μας, όπου
οι συνθήκες το επιτρέπουν, τα σύκα που παράγονται έχουν πλούσια γεύση.
Τα φρέσκα σύκα είναι διαθέσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προς
το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν μια
δημοφιλή επιλογή όλο το χρόνο.
Το σύκο είναι ένα γλυκό, ιδιαίτερα νόστιμο φρούτο με πολύτιμα θρεπτικά
συστατικά όπως φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο
(ειδικά τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν πολύ καλή φυτική πήγη των
ιχνοστοιχείων). Μάλιστα, οι ποικιλίες με σκούρα κόκκινη σάρκα είναι
πλούσιες σε πολυφαινόλες (ουσίες με αντιοξειδωτική δράση). Σε σύγκριση
με άλλα φρούτα, τα σύκα περιέχουν λίγο περισσότερα σάκχαρα και
κατ΄επέκταση ενέργεια (σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η συγκριτικά
μικρότερη περιεκτικότητά τους σε νερό), ωστόσο οι φυτικές ίνες βοηθούν
στην ομαλότερη απορρόφηση των σακχάρων τους.
Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα σύκα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία
του εντέρου, γι’ αυτό και συχνά συστήνονται σε περιπτώσεις
δυσκοιλιότητας.
Ωστόσο, τα σποράκια που βρίσκονται στον καρπό μπορεί να προκαλέσουν
έξαρση σε περιπτώσεις κολίτιδας ή άλλων νόσων του γαστρεντερικού, ενώ τα
άτομα με διαβήτη καλό είναι να τα καταναλώνουν περιστασιακά και με
μέτρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η λήψη τους είναι απαγορευτική.
*iatronet.gr
χρειάζεται πολύ ήλιο για να παράγει εύγευστα φρούτα...
Στη χώρα μας, όπου
οι συνθήκες το επιτρέπουν, τα σύκα που παράγονται έχουν πλούσια γεύση.
Τα φρέσκα σύκα είναι διαθέσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προς
το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν μια
δημοφιλή επιλογή όλο το χρόνο.
Το σύκο είναι ένα γλυκό, ιδιαίτερα νόστιμο φρούτο με πολύτιμα θρεπτικά
συστατικά όπως φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο
(ειδικά τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν πολύ καλή φυτική πήγη των
ιχνοστοιχείων). Μάλιστα, οι ποικιλίες με σκούρα κόκκινη σάρκα είναι
πλούσιες σε πολυφαινόλες (ουσίες με αντιοξειδωτική δράση). Σε σύγκριση
με άλλα φρούτα, τα σύκα περιέχουν λίγο περισσότερα σάκχαρα και
κατ΄επέκταση ενέργεια (σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η συγκριτικά
μικρότερη περιεκτικότητά τους σε νερό), ωστόσο οι φυτικές ίνες βοηθούν
στην ομαλότερη απορρόφηση των σακχάρων τους.
Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα σύκα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία
του εντέρου, γι’ αυτό και συχνά συστήνονται σε περιπτώσεις
δυσκοιλιότητας.
Ωστόσο, τα σποράκια που βρίσκονται στον καρπό μπορεί να προκαλέσουν
έξαρση σε περιπτώσεις κολίτιδας ή άλλων νόσων του γαστρεντερικού, ενώ τα
άτομα με διαβήτη καλό είναι να τα καταναλώνουν περιστασιακά και με
μέτρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η λήψη τους είναι απαγορευτική.
*iatronet.gr
1 σχόλια :
συκααα!!!
τσαπελες!!!!
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.